среда, 16. мај 2012.

POREKLO SRDJEVDANSKIH PORODICA (Trifunovići iz Lunjevice, Gornji Milanovac)



Prema predanju preci današnjih Trifunovića doselili su iz Konavala, preko Crne Gore, Sjenice do sela Lunjevica kod Gornjeg Milanovca. Kod Trifunovića je veoma izraženo predanje da potiču od Lutovaca, što bi značilo da su od Bratonožića, iako među njima nema bratstava koja slave Srđevdan. Postoji i priča da je mesto življenja u Crnoj Gori jedno vreme bilo pod planinom Čakorom, što već pripada Vasojevićima.
I kod Trifunovića se javlja predanje o tri brata koji su se doselili u Šumadiju, Trifun (od koga su Trifunovići u Lunjevici), Marko (Markovići, današnji Miškovići u Borču, Gruža) i Joksim (današnji Joksimovići u Gornjoj Trepči kraj Čačka). Skoro je pouzdano da su oni jedan rod, iako svaka familija drugačije objašnjava način kako su došli na današnji prostor i u koje vreme. Trifunovići veruju da su pre Crne Gore živeli u Konavlima (između Dubrovnika i Trebinja), odakle su se iselili pod pritiskom unijaćenja u Crnu Goru. U porodičnom predanju opstalo je ime sela Dubnica (pričali su da su starinom od sela Dubnica), kao jedna od faza seljenja. Selo Dubnica postoji nedaleko od Sjenice i leži na starom putu koji je iz Primorja i Crne Gore vodio u današnju Šumadiju.
Takođe se u predanju pominje i selo Gorobilje kod Požege. Gorobilje se nalazi tačno na mestu gde put koji vodio preko Sjenice izbija na Zapadnu Moravu i njenu dolinu. Za Gorobilje svoje poreklo vezuje i porodica Bradonjić iz Brđana kod Čačka, a Trifunovići i Bradonjići pamte da su oni jedan rod, čime predanje o seljenju preko Gorobilja postaje izvesno. Nakon što su u Gorobilju boravili oko 20 godina (u 18. veku), preci Trifunovića su krenuli na zapad, do planine Bukovik i sela Vujetinaca koje leži na padinama Bukovika. Tu su stigla već pominjana tri brata, Trifun, Marko i Joksim i podelila veliku porodicu, koja je imala više desetina članova. Trifun je u Lunjevicu stigao u drugoj polovini 18. veka.
Prema sačuvanim podacima i predanju ovo bi mogao biti mogući put i faze seljenja Trifunovića:
- Konavli
- Crna Gora (severoistočni deo, Lutovci u Bratonožićima)
- Dubnica kod Sjenice
- Gorobilje kod Požege
- Lunjevica kod G. Milanovca (druga polovina 18. veka)
Dubnicu pominju kao svoje mesto "od starine" i Miškovići iz Borča u Gruži. Užički kraj, Sjenicu, Dragačevo i Stari Vlah još je Cvijić označio kao prolazne etape u seljenju na sever. Ako se prati put Trifunovića od Crne Gore do Lunjevice vidi se da je on isao dolinama Lima, Moravice i Zapadne Morave, a tuda je prolazio još u srednjem veku put.
U aračkim tevterima (popisima poreskih obveznika) iz perioda 1822-1825 upisano je više Trifunovića (glava porodica), i na nekoliko mesta njihove godine starosti. Kao najstariji javlja se Luka Trivunović (sa v), koji je rođen 1764, umro pre 1832, a 1825. godine bio je kmet sela. S obzirom da Luka nosi patronimik kao prezime, može se pretpostaviti da je on sin Trifuna, rodonačelnika porodice ili eventualno unuk (pošto su stari Trifunovići iz 19. veka tačno pamtili koje su koleno posle Trifuna, pre Luke su možda još Trifun i njegov nepoznati sin). Lukine godine odgovaraju predanju o vremenu doseljavanja. Njegovi sinovi su se potpisivali kao Lukići, ali su kasnije i oni uzeli prezime ostatka familije.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.