среда, 16. мај 2012.

POREKLO SRDJEVDANSKIH PORODICA (Radulovići i Pandurice - selo Jasenova, manastir Morača)




Radulovići su dobili prezime po Radulu Laketinom, unuku Ilijinom, po kojem su jasenovski Ilići dobili prezime. Radulovići su bliži po srodstvu sa Radonjićima, nego sa Radojevićima i Simonovićima. To bratstvo je mnogo mlađe po nastanku od bratstava Radojevića, Ilića i Simonovića.
Sporo su se brojno povećavali. Od Šćepana imaju 15 pasova, a od Radula 10.
Radulovići su se najprije naselili na Podgubanje i na Padište, a zatim na Rošca, na Velju Goru, a mnogo kasnije u Međupotočje. Na Padalištu je živio Milovan Radulović i njegov sin Radivoje. Sada niko ne zna kako se zvao Milovanov otac i njegova žena, kao ni žena Radivojeva. Zna se da je Radivoje imao kćerku Jelenu, udatu za Miliju Simonovića, koji je odselio u Čačak oko 1920. godine, gdje se odselio i Radivoje.
U Jasenovoj je živio Petronije Radulović, ali sada njegovi potomci ne znaju čiji je bio po ocu. Umro je i sahranjen je u Jasenovoj.
U Bajinu Baštu su se 1919. g. odselili Bogdan i Sekule Veljovi, gdje su bili do 1926. godine, kad su se odselili u Slatinu kod Brodareva. I danas ih ima u Brodarevu.
Iz Jasenove  su 1921. odselili Grujica Ristov i Jagoš Agičin, koji su već uzeli prezime Pandurice, naselili su se u Podbišće, a kasnije u Lepenac. Prezime Pandurica uzeli su Grujica i Agica Ristovi po tome što je serdar Mileta Rašović za njihovog oca Rista Savinog rekao da se u njega može pouzdati na strašnom mjestu kao u graničnu karaulu - panduricu. Do 1938. g. je i treći sin Ristov, Veljo, imao ovo prezime, a tada je ponovo uzeo Radulović.
Sada Pandurica koji žive u Mojkovcu i okolini, kao i u nekim drugim krajevima stare Jugoslavije tj. Srbije i Crne Gore, ima nešto više nego Radulovića, ali se smatraju istim bratstvom (što oni i jesu).
U Podbišće su se naselili sinovi Petronijevi, Mijajlo i Andrija oko 1886, poslije oslobođenja Polja od Turaka. Sada u Podbišću, od Vuksana i Vukašina Mijajlovih, živi brojno potomstvo, a ukupno ih je 2000. godine bilo 36. U jasenovskom zaseoku Rošca, ostali su Dmitar i Joksim, čiji su potomci kasnije odselili u druge krajeve, tako da sada u Jasenovoj nema Radulovića.
Pandurica je u 10. pasu bilo trojica (muških potomaka), u 11. petorica, u 12. šestorica, u 13. 15, u
14. 24  i u 15. osmorica. Radulovića nema u 15. pasu što znači da su se sporije umnožavali nego Pandurice. Ima više slučajeva da su Pandurice vraćale prezimena u Radulović.
Korišćena knjiga „Jasenova i Jasenovci: od Šćepana do naših dana“ Ananija Simonovića.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.