уторак, 22. мај 2012.

TRIJUMFALNA POVORKA IMPERATORA KONSTANCIJA II OD SLANKAMENA DO SIRMIJUMA



                                                              Konstancije II u pohodu



Svi smo ,zasigurno,gledali rimske trijumfalne povorke i proslave u holovudskim filmovima koji su za temu imali dogadjaje iz istorije rimske imperije,prava rimska trijumfalna povorka nije se skoro uopste razlikovala od onih prikazanih u tim filmovima.

Posle pobede nad Sarmatima i ostalim prekodunavskim varvarima,imperator Konstancije II poveo je ,378.godine, jednu takvu povorku,ali kroz srce sadasnje opstine Indjija,od Slankamena preko Basijana sve do svog sedista u Sirmijumu.

Na osnovu poznatih opisa nekih trijumfalnih povorki,kao i na informacije o stvarnim ucesnicima povorke i rimskih velikodostojnika u to vreme ,sto nam ih daje Amijan Marcelin (i sam ucesnik te povorke),mozemo prilicino sigurno rekonstruisati kompletan izgled te svecane proslave.

Pre opisa da pomenemo samo da se rimski put od Slankamena do Sirmijuma pruzao nekih 100-150 metara severnije od danasnjeg puta Slankamen-Indjija, da bi kod danasnjeg indjijskog bazena (jos postoje delimicni ostaci) skrenuo u levo i delom sadasnje ulice Zmaj Jove nastavljao prema Rumi.
Sadasnji satelitski snimci pokazuju tacnu trasu puta koja se jos moze videti zahvaljujuci promenama u strukturi zemljista i useva.To je tehnologija koja se uveliko primenjuje u svetu,a kod nas je pocela avionskim snimcima Basijana jos 1935.godine.

Da predjemo na izgled trijumfalne povorke i njene ucesnike.

Na celu su bili SIGNIFER (znakonosa)  i VEXILIFER (zastavnik) pretorijanskih kohorti,a za njima vrhovni pretorijanski prefekt MAVORTIUS sa visokim oficirom komesom pretorijanske garde RUFINUSOM,ispred svojih svecano obucenih pretorijanaca.
Posle njih ,nastupali su pripadnici careve telesne garde PROTECTORES DOMESTICUS, sa gardijskim konjanicima EQVETERES DOMESTICI ,pod vodjstvom svog zapovednika LUCILIJANA i zamenika VALENTINA,medju kojima je bio i komes AMIJAN MARCELIN (covek koji je sve ovo zabelezio).                                                        
Zatim je nastupao car KONSTANCIJE II u carskoj kociji na prestolu,iza koga su sledili carevi licni pratioci (COMITES), sluzbenici i visoki oficiri na konjima.                                                    
Medju njima su se isticali konzuli i prefekti SEVER i MARCEL,prefekt Ilirika ANATOLIJE,tribun FLORENCIJE,vojni zapovednik Panonije Sirmiensis URSICIN,komandant pesadije SILVAN i njegov zamenik BARBATION,komandant konjice FLAVIJE ARBITION,glavni planer rata,carski geometar INOKENTIJE,tribun skutarija CELA,nastojnik carske loznice (praepositus cubiculi) EUSEBIJE.

Zatim sledeci sluzbenici:COMES LARGITIONUM (komes drzavnih finansija),COMES OFFICIORUM (upravnik carske administracije),COMES REI PRIVATAE (komes carske privatne imovine),MAGISTER MEMORIAE (sef carske pisarnice) i TRIBUNUS STABULI (tribun carske konjusnice).

Iza njih su isli konjanici i legionari iza svoji sopstvenih SIGNIFERA i VEXILIFERA ,nosaca legijskih znakova i zastava,kao i CENTURIONA,dok su ispred svih isli zapovednici legija- LEGATI.

Iza regularnih legija isli su varvarski placenici u sluzbi Rima pod komandom svog zapovednika sa titulom RECTOR GENTILIUM.

Posle njih pocinjala je tuzna povorka,koja je sluzila za prikazivanje i hvalisanje.
Na celu su bili nepregledni redovi kola natovarenih opljackanim ratnim plenom,iza kojih je islo mnostvo zarobljenih varvara (KVADA,SARMATA LIMIGANATA,SARMATA LIBERA,AMICENSA i PINCENSA) predvodjenih svojim okovanim poglavicama cija su nam imena poznata.
To su bili njihovi vladari,kraljevi,podkraljevi i prvaci:
ZIZAIS,RUMON,ZINAFAR,FRAGILED,ARAHARIJE i UZAFER.

Povorka je na kraju stigla u Sirmijum,gde je car priredio visednevne igre u areni i trke dvokolicama na gradskom hipodromu.



Izvor: Radovan Kovacevic,ARHEOLOGIJA I ISTORIJA OPSTINE INDJIJA,Indjija 2011.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.