понедељак, 24. март 2014.

AGILA I - GOTSKI KRALJ

Agila I




Agila I je bio vizigotski kralj u Hispaniji između 549. i 555. godine. Bio je prvi kralj Vizigota nakon 38 godina vladavine kraljeva koji su bili Ostrogoti. Godine 551. godine, njegov rival i pretendent na vizigotski presto, Atanagild, tražio je od Justinijana I, vizantijskog cara, pomoć protiv Agile. Justinijan je poslao malu flotu sa Sicilije, i 554. godine Atanagildovi pobunjenici su uz pomoć Vizantinaca pobedili Agilu kod Sevilje. Agila je pobegao u Meridu, međutim, tamo su ga ubili njegovi ljudi.



Agila je stupio na presto u decembru 549. godine. Već sledeće, 550. godine izbila je pobuna u Kordobi protiv njega. To je bila ujedno i prva oružana pobuna protiv jednog vizigotskog kralja. Ne zna se tačno da li su razlozi pobune protiv kralja bili zato što je bio Vizigot, zato što je bio arijanac ili je pobuna jednostavno bila uperena protiv kralja kao vladarske institucije. Izvori ne daju preciznije podatke, ali je sigurno da se stanovnici Kordobe nisu pobunili protiv vizgotskih gospodara arijanaca kako bi ih zamenili Vizantincima koji su bili pravoverni hrišćani. U svakom slučaju, pobuna je uzela maha i kralj je bio potučen do nogu — izgubio je svog sina, kraljevsku riznicu i veliki broj vojnika. Morao je da pobegne u Meridu, prestonicu provincije Luzitanija.

Atanagildova pobuna

Nezavidnu situaciju vizigotskog kralja iskoristio je Atanagild, vizigotski plemić koji se takođe pobunio protiv Agile. Atanagild se utvrdio u Sevilji i pokušao da svrgne Agilu. Doduše, nema dokaza da je Atanagild radio u sprezi sa kordopskim pobunjenicima, niti da je uspostavio bilo vezu sa njima. Između 551. i 552. Atanagild je tražio pomoć od Justinijana I (527—565), vizantijskog cara, kako bi svoj plan sproveo do kraja u delo. Justinijan je poslao flotu sa Sicilije pod komandom osamdesetogodišnjeg vizantijskog magister milituma, Liberija.

Vizantinci su se iskrcali na Iberijsko poluostrvo negde između juna i jula 552. godine. U međuvremenu, Agila je sakupio vojsku i krenuo iz Meride u pravcu Sevilje kako bi ugušio pobunu i kaznio pobunjenika Atanagilda. Međutim, Vizantinci su se sastali sa Atanagildovom vojskom i zajedničkim snagama su potukli Agilu nedaleko od Sevilje 554. godine.

Smrt

Nakon tri godine međusobnih borbi, Vizigoti su shvatili da od njihovih međusobica punu korist imaju samo Vizantinci za koje se pokazalo da ne nameravaju da se povuku iz Hispanije nakon vojne intervencije. U martu 555. godine Agilini ljudi su ga ubili u Meridi i na presto postavili Atanagilda, koji je svoju vladavinu doduše, računao od godine kad se pobunio — 551. Pokušao je da udalji Vizantince iz Hispanije, međutim, nije imao uspeha. Vizantinci će ostati na Iberijskom poluostrvu sledećih 70 godina gde će osnovati provinciju Spanija.


"Istorijska biblioteka"

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.