петак, 28. март 2014.

WITERIC - VIZIGOTSKI KRALJ




Viterih je bio vizigotski kralj u Hispaniji koji je vladao između 603. i 610. godine. Na presto je došao nakon uspele zavere protiv Liuve II, kojom je mladi kralj bio zbačen i utamničen. Viterih je naredio da mu odseku desnu šaku kako bi ga eleiminisao kao eventualnog budućeg pretendenta na presto, međutim, vrlo brzo ga je i osudio na smrt i pogubio.

Viterih je bio veoma nepopularan vladar koji je vladao kao tiranin. Iako vlada mišljenje da je pokušao da ponovo uspostavi arijanstvo kao zvaničnu religiju, ne postoje nikakvi ubedljivi dokazi za takvu tvrdnju. Ipak, bio je omražen među klerom. Ne postoje nikakvi dokumenti koji bi potvrdili da je za vreme njegove vladavine održan bilo kakav crkveni sabor. Takođe nije bio popularan ni među plemstvom i za to nam svedoče pisma izvesnog plemića Bulgara u kojima se pripoveda kako je nepravedno pao u kraljevu nemilost i šta je sve morao tom prilikom da trpi.

Viterih je takođe vodio manje više uspešnu borbu protiv Vizantinaca na poluostrvu. Godine 607. stupio je u pregovore sa Francima kako bi udao svoju kćer Ermenbergu za franačkog kralja Burgundije, Teuderiha II. Međutim, kad je Ermenberga stigla u Šalon sir Saon, Teuderihova baba, Brunhilda i njegova sestra, Teudila, okrenule su se protiv mlade te je Teuderih vratio Ermenbergu ocu, ali bez miraza koji je donela. Viterih je onda sklopio savez protiv burgundskog kralja sa Hlotarom II Neustrijskim i Teudebertom II Austrazijskim. Tom savezu se pridružio i langobardski kralj Agilulf, međutim, na kraju je savez propao.

Viterihova surova tiranija je na kraju dovela do toga da isti oni plemići koji su mu pomogli da dođe na presto, organizuju zaveru protiv njega. Viterih je ubijen na banketu 610. godine koji je navodno bio organizovan u njegovu čast. Nakon ubistva, njegovo telo je bilo vučeno po ulicama Toleda dok su ljudi aplaudirali.

Na njegovo mesto bio je izabran vojvoda Septimanije, Gundemara.


"Istorijska biblioteka"

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.